Allerødborgeren Helena Grayston kan netop nu fejre sit 10 års jubilæum som hele landets Syltedronning – efter at hun i 2013 vandt en syltekonkurrence.
Allerødborgeren Helena Grayston kan netop nu fejre sit 10års jubilæum som hele landets Syltedronning – efter at hun i 2013 vandt en syltekonkurrence.
Hun er indfødt Allerødborger, og så er hun hele landets syltedronning, efter at hun vandt en syltekonkurrence, udskrevet af dagbladet Politiken. Efterfølgende fik hun sit tilnavn, som hun valgte at omfavne og gøre til en dyd.
Det er 10 år siden. Et vigtigt jubilæum som er blevet markeret med en helt særlig syltetøj: ”Rustik Rabarbersyltetøj” i begrænset oplag, nemlig kun 390 stk.
Hobby til forretning
Efterfølgende gjorde hun sin hobby og sit håndværk til sin beskæftigelse og forretning – og Syltedronningen er i dag at finde i Green Tech Hub hos Niras i Blovstrød . Det er et grønt iværksættermiljø med opstartsvirksomheder, der skal være med til at styrke den grønne omstilling. Dette er helt i tråd med Syltedronningens fortælling om sin virksomhed:
– Det, som driver mig, er for det første kærligheden til syltning. Håndværket og traditionen som en del af dansk madkultur mange år tilbage. Men det handler også om en indstilling til tingene – nemlig en respekt for naturens ressourcer og en omsorg for vort miljø, hvor vi passer på ikke at overforbruge og ikke bare smider ting væk. Det gælder f.eks. netop frugt og grønt, hvor der ofte er overskud af frugt i haven. Det kan man sylte og gemme til senere forbrug og nydelse, siger Helena Grayston.
Flere vil sylte
Syltedronningen mærker en stigende efterspørgsel efter lysten til at lære om syltning, og bevæggrundene kan være forskellige:
– Der er mange, der ser en værdi i at lave tingene selv derhjemme, når det gælder maden. Det rammer ind i tiden med en grøn levevis og større bevidsthed om fødevarer. Nogle er blot almindeligt interesseret i fødevarer af høj kvalitet, andre er mere fokuseret på selv at lave sine fødevarer frem for at købe de industrielt fremstillede. Desuden er der en gruppe, der går meget højt op i at fremstille og præsentere det ypperste inden for al madlavning, nogle af dem kalder jeg for gastro-mændene, smiler Syltedronningen.
“Det rammer ind i tiden med en grøn levevis og større bevidsthed om fødevarer”
Masser af frugt
Syltedronningens aktivitet hviler på to ben. For det første er der selve fremstillingen og salget af sylteprodukter. Sortimentet rummer i dag ni produkter – syv på glas og to på flasker. Et af produkterne er f.eks. Æble Dadel Chutney, en krydret all-round chutney med sødme fra æbler og dadler og en skarp kant af karrypasta. Og med hele 88 procent frugtindhold, fremhæver Syltedronningen, er den perfekt til f.eks. boller i karry, blåskimmelost, indisk mad og ris taffel. Derudover er der tilbehørsproduktet Bagte rødløg.
De fem øvrige glas er marmeladen Appelsin Rosmarin, Hindbær, Hindbær Lakrids og Appelsin Gin samt syltetøjet Solbær Rom med hele 86 procent frugt. Endelig er der de to flasker saucer: Chilisauce og Teriyaki sauce.
Sylteprodukterne udvikles af Helena Grayston, mens selve produktionen foregår i et storkøkken på Sydsjælland.
Foredrag og læring
En stor del af Syltedronningens tid går dog med foredrag, kurser, teambuilding og work-shops.
– Der er rigtig mange, der gerne vil lære, hvordan man sylter fra bunden af, så man får en meget høj kvalitet af sin indsats. Det er vidt forskellige mennesker og virksomheder, der henvender sig. Jeg deltager f.eks. på festivaler med workshops, det kan være kokkeskoler, og det kan sågar være haveforeninger, der gerne vil vide noget om, hvordan man anvender havens frugt optimalt, fortæller Syltedronningen.
Helena Grayston bruger megen tid på at være rundt omkring men har brug for et arbejdssted, et mødelokale og måske mulighed for at lave en work-shop engang imellem. Det har hun fået mulighed for hos Niras. Hun ledte efter et sted at være og var så begejstret over iværksættermiljøet, at det var her, hun slog sig ned. Parat til at sylte videre.
Læs også: “Niras satser stort på vækstvirksomheder”
iværksætter | niras | syltedronningenLæs også....
Allerød kommunes veteranstrategi har været ikke-eksisterende siden 2021, lyder kritikken fra Tina Ryberg.
Lions Allerød og Vennerne – støtteforeningen til LUI, har hver modtaget 45.000 kr. i støtte fra Lynge Byfest
Byrådet har besluttet, at grundejere skal adskille spildevand og regnvand på egen grund over en årrække - informationsmøde 28. oktober.
Der har manglet klarhed og åbenhed forud for vedtagelsen om separatkloakering, mener ReneNicklas Wendt, byrådskandidat for de konservative
Mere restriktiv skærmpolitik efterlyses af byrådsmedlem Signe Schløer(SF) og Tune Revsgaard, bestyrelsesmedlem, SF Allerød
Torsdag d. 24. oktober kl. 8 åbner en ny Lidl-butik på Allerød Stationsvej 3 - Allerøds første tobaks- og nikotinfri dagligvarebutik.
Nogle boligejere i Allerød skal betale op til 200.000 kr. ud af egen lomme til separatkloakering, mens en enkelt idrætsforening modtager 12-15 mio. kr. til kunstgræsbaner - hænger det sammen, spørger René Nicklas Wendt, byrådskandidat for de konservative
Et nyt friplejehjem er på vej i Allerød, efter at PensionDanmark har indgået en udviklingsaftale med Allerød Kommune
Byrådet besluttede tirsdag aften at lukke Centerhallen fra juli 2025 - de konservative og Enhedslisten stemte imod
Venstre er meget tilfredse med, at sagen om kunstgræs går tilbage til fagudvalg for at gøre beslutningsgrundlaget bedre
Den tidligere formand for AFK(Allerød Fodbold Klub), Flemming Bærentzen, henstiller kraftigt til, at byrådet fravælger kork til boldbaner