6. april 2024  |   Vores By

Akademiker-vækst i Allerød på over 100 procent

Byrådsmedlem Michael Nørregaard(V) vil have forklaring på, hvorfor antallet af akademikere blandt kommunens ansatte er fordoblet siden 2007

Vores By
6. april 2024  |   af Kim Sejr

Byrådsmedlem Michael Nørregaard(V) vil have forklaring på, hvorfor antallet af akademikere blandt kommunens ansatte er fordoblet siden 2007

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd(AE) har netop offentliggjort en analyse, der viser, at antallet af akademikere siden kommunalreformen i 2007 er vokset kraftigt.

Der er således kommet 80 pct. flere akademikere i kommunerne og 144 pct. flere akademikere i regionerne. I dag går 8 pct. af lønkronerne i kommunerne og 9 pct. af lønkronerne i regionerne til akademikere. Stigningen har især været drevet af, at der er blevet ansat flere magistre og chef- og specialkonsulenter. Det er især kommunerne omkring hovedstaden og de større byer, der ansætter mange akademikere.

Analysen har givet byrådsmedlem Micahel Nørregaard panderynken.

-I Allerød har vi øjensynligt 6,3% akademikere ansat, hvilket er lidt højere end gennemsnittet på landsplan. Uden at kende detaljerne bag er det ikke umiddelbart alarmerende i sig selv, men et punkt bekymrer mig dog – og det er stigningen siden 2007. Den er ifølge analysen steget med 101,2 procent. Det vil sige, at vi i Allerød har fordoblet antallet af akademikere i kommunen, siger Michael Nørregaard og fortsætter:

-Det er et faktum, at akademikere i gennemsnit oppebærer en højere løn end den klassiske mere borgernære velfærdsmedarbejder, så en så stor stigning indenfor ansatte akademikere giver årsag til panderynker, om ikke andet ud fra et økonomisk perspektiv.

Jeg påtænker derfor at spørge Forvaltningen ind til denne udvikling – måske er det et resultat af skiftende regeringers uendelige indførsel af yderlige regelstrøm bureaukrati, til trods for udmeldinger om politiske ønsker til det modsatte, men jeg bliver nysgerrig på situationen i Allerød og ikke mindst baggrunden for en fordobling af akademikere i Allerød Kommune siden 2007, siger Michael Nørregaard.

Hovedtal fra analysen:

  • Antallet af akademiske fuldtidsbeskæftigede i kommunerne er steget med 10.000 fra 2007 til 2023 svarende til en stigning på godt 80 pct. Den samlede beskæftigelse i kommunerne er ellers faldet med 5.900 fuldtidsbeskæftigede.
  • I regionerne steg antallet af fuldtidsakademikere i samme periode med 6.000 svarende til en stigning på 144 pct. En fjerdedel af beskæftigelsesvæksten der har været i regionerne siden 2007, kan tilskrives akademikere, selvom akademikere i 2007 kun udgjorde 4 pct. af beskæftigelsen i regionen.
  • Knap 8 pct. af den samlede lønsum i kommunerne, går til akademikere, mens det er knap 9 pct. på det regionale område.
  • Væksten i akademikere i kommunerne og regionerne er især drevet af, at der er ansat flere magistre og chef- og specialkonsulenter.
  • Kommuner i tætbefolkede områder har en større andel af akademikere ansat. Andelen er særligt stor i København og resten af Region Hovedstaden. Det samme gælder i og omkring Aarhus, Odense og Aalborg.
  • Kommunerne med lavest andel af akademisk ansatte ligger Vest- og Sønderjylland, på Nordfyn og Vest- og Sydsjælland.
  • De kommuner der havde en høj andel af akademikere i 2007, lå også i høj grad toppen i 2023. Tilsvarende lå kommuner med en lav akademikerandel i 2007, også lavt i 2023.
akademikere | arbejderbevægelsens erhvervsråd
Del på

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev - klik her
Læs også....
Konservative i Allerød – dit stabile borgerlige alternativ
Debatindlæg af Jørgen Johansen – spidskandidat KV25 og Rene Nicklas Wendt – Formand for vælgerforeningen

Hvordan håndterer vi vejstøj i Allerød?
Allerød Kommune inviterer til informationsmøde om vejstøj den 22. maj i Centerhallen.

Längerich stopper som borgmester efter næste valg
Karsten Längerich har besluttet at stoppe som borgmester i Allerød Kommune om to år

USA-fond støtter lokalt klima-projekt for unge
Amerikansk klimafond har givet Allerød Kommune 350.000 kr. i økonomisk støtte til projekt om klima, der skal involvere unge i kommunen

Allerød forbedrer overskud på driften
Borgmester Karsten Längerick(V) har netop publiceret en redegørelse for kommunens økonomi - det går generelt godt, hvis den stramme kurs holdes, lyder budskabet

Hvor er Venstre – og hvem er Venstre?
Hvem udstikker retningen for Venstre i Allerød, spørger formanden for de konservative i Allerød, Rene Nicklas Wendt.

Allerød Kunstforening: En kulturel hjørnesten i lokalsamfundet
Allerød Kunstforening har været en kulturel hjørnesten i lokalsamfundet siden 1970´erne.

Naturligvis skal vi (fortsat) investere mere
Byrådsmedlem og gruppeformand Miki Dam Larsen(S) ser frem til bud fra SF og Venstre på budgetforbedringer på 14 mio. kr. årligt

Vi bliver kun 1.000 ekstra de næste 10 år
En befolkningsprognose for Allerød viser en forøgelse på 1.000 personer frem mod 2037

Byrådsmedlem foreslår at spare to medlemmer af byrådet væk
Skylder vi ikke skatteborgerne at se på muligheden ved varige besparelser på driften, spørger Michael Nørregaard, byrådsmedlem for Venstre

Gratis kompost-orme til dit haveaffald
Lørdag 20. april kan du helt gratis hente kompostorme på Allerød genbrugsplads