Eskil Berg-Sørensen leder en afdeling med tolv el-rådgivere hos Niras i Allerød – afdelingen hedder Volt.
Eskil Berg-Sørensen leder en afdeling med tolv el-rådgivere hos Niras i Allerød – afdelingen hedder Volt.
I den grønne omstilling er ingeniøren på vej tilbage som en af hverdagens helte. Stærkstrømsingeniør Eskil Berg-Sørensen nyder, at hans fag er med til at skabe sammenhæng i fremtidens elnet, hvor en stigende efterspørgsel stiller store krav til, at både produktion og transport af strøm sker så bæredygtigt som muligt. Og gerne så smart at kabler og ledninger udnyttes bedst muligt – der skulle jo helst være noget tilbage til vores børnebørn.
”Lad der blive lys”, sagde Herren – dagen forinden havde elektrikeren allerede trukket kablerne!
En blanding af humor og nysgerrighed har altid været hovedingredienserne i det, som optager Eskil Berg-Sørensen. Drengecyklen havde eksempelvis to forlygter og en bremselygte. Og forsøg med loddekolben for at få lyset på teenageværelset til at blinke i takt med musikken kostede et par sikringer i eltavlen undervejs.
Afdelingsleder og el-ingeniør Eskil har armene i vejret over den store interesse for den grønne omstilling i Danmark og globalt.
– Endelig er det blevet lidt sexet at være stærkstrømsingeniør, griner han.
Eskils karriereveje har altid været drevet af nysgerrigheden over for det ukendte – det uprøvede tilsat tillært vedholdenhed har ført ham ud i og gennem mange spændende projekter. Lige fra han som elektrikerlærling hver dag i fire måneder fræsede riller – 100 meter om dagen – til lys og stikkonkakter på Nationalmuseet i slut 80’erne, til han som ingeniør i dag står i spidsen for tolv el-rådgivere i en afdeling, der sjovt nok hedder ’Volt’. Tilfældigt? Gæt selv…
Får det komplekse til at skabe sammenhænge i samfundet
Som stærkstrømsingeniør brænder han for høj faglighed og motiveres af at sætte sin teori og praktiske sans i spil inden for de elektriske systemer i forhold til f.eks. højspændingsledninger, eltransmission og kraftinstallationer samt brand- og sikringstekniske installationer.
– Det er ofte megakomplekst men faktisk meget smukt, når elektrofysik, mekanik og matematik går op i en højere enhed rent teoretisk, men især når det skaber sammenhænge i samfundet, siger Eskil i det seneste nyhedsbrev udsendt af Niras.
Elnettet skal udbygges, og data er nøglen
Det statslige transmissionsselskab Energinet, som ejer og driver den danske energiinfrastruktur, skal udbygge elnettet. Og ligeså skal de mange distributionsselskaber, som forsyner forbrugerne i sidste ende.
– Elnettet/distributionen er den vigtigste forudsætning for overhovedet at kunne producere og bruge mere strøm. Men vi skal også turde udfordre hinanden. Hvor meget strøm har vi egentlig brug for? Der skal jo også være strøm til de næste generationer, siger Eskil og peger på, at data er nøglen:
– Ladestandere skal f.eks. snakke sammen, så man ved og kan prioritere, hvornår man skal bruge strøm. Jo mere vi kender til folks brugsmønstre, desto bedre kan vi forudsige, hvornår der er behov for strøm, siger Eskil og mindes en udstationering i Lagos, Nigeria, hvor elleverandøren fordelte elforsyningen mellem forskellige bydele ved at slukke for strømmen flere timer hver dag. Vi gør det lidt smartere, tilføjer Eskil.
Samfundsvidenskabelig mangfoldighed giver projekterne luft under vingerne
Eskil er stolt af, at NIRAS arbejder med den grønne omstilling, og han fremhæver medarbejdernes evner til at gøre tingene anderledes og finde nye løsninger:
Vi er gode til at arbejde på tværs – biologer, sociologer, ingeniører, antropologer og økonomer sparrer med hinanden. De mange samfundsvidenskabelige facetter giver mulighed for at finde skæve og sjove løsninger, vi ikke har tænkt over før, og som vi kan koble til andre områder – ikke kun elteknisk men også kommercielt, siger Eskil.
Den helt rigtige løsning, når der opstilles ladestandere, er ikke kun et spørgsmål om tykkelsen på forsyningskablet. Det er mindst lige så vigtigt hvor og hvor mange, man opstiller. Her kommer Eskils kollega, miljøøkonom Lars-Christian Sørensen, ofte ind i billedet.
– Lars-Christian er super stærk til at sætte scenen med sine analyser, som inddrager cirkulær økonomi, bæredygtighed og ressourcer. Når projekterne får de rigtige fagligheder – som f.eks. Lars-Christians – tilført, får de for alvor luft under vingerne og giver værdi og mening for modtagerne, fremhæver Eskil.
Spillende træner
En god arbejdsdag for Eskil er, når han kan dele sin faglige viden med kollegerne, hvad enten det er en hurtig prissætning eller udfordringer med at renovere føringsveje og installationer i et fredet observatorium i Botanisk Have.
– Jeg er drevet af at kunne være med til at gøre en forskel. At folk, når de spørger mig til råds, kan komme videre med deres arbejde og få den rigtige løsning ind i deres projekt. Som afdelingsleder er jeg spillende træner og brænder for projekterne og for at formidle min faglighed, slutter Eskil.
Kilde: Niras, Nyhedsbrev, december 2022
Lige nu: 15 ledige jobs hos Niras i Allerød
bæredygtighed | ingeniør | nirasLæs også....
Inden årets budgetforhandlinger gik igang, oplevede Enhedslistens byrådsmedlem, Emil Ulrik Andersen, at han nærmest blev smidt ud, skriver han.
Allerød-borger Tina Ryberg opponerer imod, at hun skal påduttes bestemte politiske holdninger, blot fordi hun er gift med en konservativ lokalforenings-formand
Hvad kan skabe mere liv og fællessskab i Lynge-Uggeløse? Borgermøde 16. september 19-20.30
Ditte Ørum er pr. 1. juli 2024 blevet optaget som partner i EDC Poul Erik Bech Allerød, Lynge og Birkerød.
Kommunerne kan frigøre 3,8-5,2 mia. kr. på folkeskolen, hvis alle kommuner kommer på niveau med produktiviteten i de bedste sammenlignelige kommuner.
Folkeskolen skal afdigitaliseres, mener Enhedslistens medlem af byrådet, Emil Ulrik Andersen, der vil stoppe brugen af chromebooks i Allerøds klasselokaler
En ny strategi for bevaring af kulturarv skal være klar i starten af 2025
Nye opdaterede handleplaner for beskyttelse af særlige EU natur i Allerød er nu på plads. I Allerød Kommune ligger helt eller delvist tre af de i alt 257 Natura 2000-områder, […]
Allerød Kommune etablerer 22 midlertidige parkeringspladser i bymidten for en 3-årig periode.
De seneste år har der været stigende antal personer i Nordsjælland, der er blevet bidt af flåter - også risiko i Allerød
Kun et enkelt konkret byggeprojekt på M.D Madsens Vej 10-12 er under svag mistanke om jordsvindel, konkluderer stor undersøgelse. Politiet orienteret.