24. juni 2024  |   Vores By  |   Natur og miljø

Flåt-alarm i Nordsjælland

De seneste år har der været stigende antal personer i Nordsjælland, der er blevet bidt af flåter – også risiko i Allerød

Natur og miljø
24. juni 2024  |   af Kim Sejr

De seneste år har der været stigende antal personer i Nordsjælland, der er blevet bidt af flåter – også risiko i Allerød

En person blev smittet i maj i Tisvilde Hegn og er bosat i Nordsjælland, hvor der har været en stigning i både antal smittede og en større geografisk udbredelse de seneste år.

Udover det kendte risikoområde i Tisvilde Hegn og omegn vurderer SSI, at der også kan være en vis smitterisiko i flere andre nordsjællandske skove.

”Smitten er normalt knyttet til ophold i risikoområder, og typisk uden for stierne, men der er også set TBE-tilfælde, hvor patienten ikke har udvist kendt risikoadfærd med ophold i skov eller krat. En mulig men mere sjælden smittevej er smitte fra husdyr fx hunde, som kan bære flåter i pelsen, som så overføres til mennesker,” fortæller Peter H. S. Andersen, der er afdelingslæge og afsniitsleder på SSI.

Smitte med TBE-virus sker i Danmark via bid fra flåter. I modsætning til borreliabakterien, som også smitter via flåter, overføres smitte med TBE-virus meget hurtigt efter, at flåten har bidt sig fast i huden, da TBE-virus findes i flåtens spytkirtler.

”Det er derfor vigtigt at fjerne en flåt, så snart man opdager den. Enten med fingrene eller med en pincet eller en særlig flåttang. Det er ikke afgørende, om man kan fjerne hele flåten. Efter fjernelse af flåten er det fortsat vigtigt at være opmærksom på et rødt udslæt, som typisk efter 1-2 uger breder sig ringformet ud fra det sted, hvor flåten har siddet, da dette kan være tegn på lokal infektion med borreliabakterien,” fortæller Peter H. S. Andersen.

Forventet stigning

I 2023 blev der påvist 12 tilfælde af TBE med formodet smitte i Danmark (7 på Sjælland og 5 på Bornholm) mod 5 tilfælde året før. SSI vurderer i en nylig risikovurdering, at der vil ske en vis vækst af smitten i Danmark i de kommende år, både i antal tilfælde og i form af nye risikoområder.

TBE er dog fortsat en sjælden sygdom i Danmark, hvor risikoen for at udvikle nerveforstyrrelser og lammelser efter infektion med borreliabakterien aktuelt er 20-25 gange større. Således blev der i Danmark i 2023 påvist 254 tilfælde af neuroborreliose.

Kendte risikoområder

Bornholm

Tisvilde Hegn og omegn (Halsnæs og Gribskov kommuner)

Derudover vurderer SSI, baseret på påviste tilfælde siden 2021 i de sammenhængende nordsjællandske skovområder, at der kan være et eller flere afgrænsede risikoområder i følgende kommuner:

Lyngby-Taarbæk

Allerød

Fredensborg

Furesø

Helsingør

Hillerød

Hørsholm

Rudersdal

Værløse

Kilde: SSI(Statens Serum Institut)

flåter
Del på

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev - klik her
Læs også....
Nye planer for beskyttelse af natur på plads
Nye opdaterede handleplaner for beskyttelse af særlige EU natur i Allerød er nu på plads. I Allerød Kommune ligger helt eller delvist tre af de i alt 257 Natura 2000-områder, […]

USA-fond støtter lokalt klima-projekt for unge
Amerikansk klimafond har givet Allerød Kommune 350.000 kr. i økonomisk støtte til projekt om klima, der skal involvere unge i kommunen

Skal borgerne deltage i krigen mod invasiv pileurt?
Allerød vil i løbet af 2023 informere borgerne om invasiv pileurt - i Silkeborg beder kommunen om borgernes aktive hjælp til at bekæmpe den invasive plante.

Invasiv pileurt har invaderet byen
Invasiv pileurt, især japansk pileurt, er observeret på mindst 25 kommunale lokaliteter, der tilsammen dækker ca. 4.700 kvm.

Gratis blomsterfrø til faunastriber
Allerød Kommune deltager igen i år i Projekt Nordsjællandske Faunastriber, hvor missionen er at øge biodiversiteten med vilde planter.

Bestyrelse advarer mod at spare Vestre Hus væk
En nedlæggelse af børnenaturcentret Vestre Hus kan spare kommunen for 0,75 mio. kr. årligt. Vestre Hus selv advarer mod en lukning. Børnenaturcentret Vestre Hus indgår i det sparekatalog, som revisionsfirmaet […]

Hvad gør DU for at gøre haven vildere?
Allerød tilmeldte sig sidste år Miljøministeriets konkurrence, der blev udskrevet blandt landets kommuner om at blive den vildeste.


Annonce