Allerød tilmeldte sig sidste år Miljøministeriets konkurrence, der blev udskrevet blandt landets kommuner om at blive den vildeste.
Allerød tilmeldte sig sidste år Miljøministeriets konkurrence, der blev udskrevet blandt landets kommuner om at blive den vildeste.
Men hvad kan man selv gøre for at blive lidt vildere i sin egen have? Her er lidt inspiration:
Lad områder med plænegræs få lov at gro og blomstre.
Hvis der i din græsplæne er et solbeskinnet område, hvor der vokser andre arter end græs, f.eks kløver, lancet-vejbred eller røllike, så kan dette være et særligt godt sted at lade plænen gro.
Afhøst gerne vegetationen 1-2 gange pr. sæson (f.eks. i september og evt. i maj) og fjern det afslåede materiale for at fjerne næringsstoffer – således modvirker du, at de mest hurtigvoksende og næringskrævende arter dominerer på arealet.
Etabler/udså blomstereng med frø af hjemmehørende arter, som er rige på pollen og nektar. (Se råd om etablering af blomstereng i afsnit nedenfor).
Plant hjemmehørende stauder, træer og buske.
Hjemmehørende arter af blomstrende urter
Hjemmehørende arter af træer og buske
Lad ukrudtet få lov at gro i et solbeskinnet område af haven.
Etabler levesteder for insekter og andre dyr, f.eks. insekthoteller, træ-, sten- eller grenbunker, områder med bar jord/grus, fuglekasser mv. Lad gerne afklip blive på grunden og lav et kvashegn.
Etabler små paddevandhuller/havedamme med flade brinker og uden udsætning af fisk.
(Hvis vandhuller er større end 100 m2 er de omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3 og må ikke fjernes igen. Husk også at der i landzone skal indhentes landzonetilladelse).
Mere variation, flere arter
Jo mere variation, der er på et areal, jo flere arter vil kunne finde et levested. Derfor er det godt at veksle mellem høj og lav vegetation, træer, buske, krat, dødt ved, sol og skygge samt tørre og fugtige forhold.
Undgå at bruge sprøjtegift og gødning.
Vær opmærksom på:
De hjemmehørende arter er særligt vigtige, bl.a. fordi mange insekter er afhængige af disse som værtsplanter. F.eks. lægger mange arter af sommerfugle kun æg på få udvalgte plantearter eller blot på en enkelt art. Andre plantearter kan også være gode kilder til nektar og pollen, men hvis der mangler værtsplanter, kan arterne ikke reproducere i området uanset mængden af føde.
Brug helst oprindelige sorter og undgå forædlinger, da disse ofte er forædlet med henblik på at udvikle store flotte kronblade, hvilket kan ske på bekostning af mængden af nektar og pollen og dermed værdien for insekter.
F.eks. kan insekter have svært ved at nå ind til nektar og pollen i forædlinger med såkaldt fyldte blomster, der har så mange blade, at nektar og pollen er pakket rigtig godt ind.
Kilde: Allerød Kommune.
Teknik-, Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget i Allerød besluttede foråret sidste år at tilmelde Allerød Kommune til Miljøministeriets konkurrence, som løber hele 2022 med. Der er sat en mio. kr. af til at præmiere initiativerne.
blomster | haveliv | insekter | vild naturLæs også....
Allerød kommunes veteranstrategi har været ikke-eksisterende siden 2021, lyder kritikken fra Tina Ryberg.
Lions Allerød og Vennerne – støtteforeningen til LUI, har hver modtaget 45.000 kr. i støtte fra Lynge Byfest
Byrådet har besluttet, at grundejere skal adskille spildevand og regnvand på egen grund over en årrække - informationsmøde 28. oktober.
Der har manglet klarhed og åbenhed forud for vedtagelsen om separatkloakering, mener ReneNicklas Wendt, byrådskandidat for de konservative
Mere restriktiv skærmpolitik efterlyses af byrådsmedlem Signe Schløer(SF) og Tune Revsgaard, bestyrelsesmedlem, SF Allerød
Torsdag d. 24. oktober kl. 8 åbner en ny Lidl-butik på Allerød Stationsvej 3 - Allerøds første tobaks- og nikotinfri dagligvarebutik.
Nogle boligejere i Allerød skal betale op til 200.000 kr. ud af egen lomme til separatkloakering, mens en enkelt idrætsforening modtager 12-15 mio. kr. til kunstgræsbaner - hænger det sammen, spørger René Nicklas Wendt, byrådskandidat for de konservative
Et nyt friplejehjem er på vej i Allerød, efter at PensionDanmark har indgået en udviklingsaftale med Allerød Kommune
Byrådet besluttede tirsdag aften at lukke Centerhallen fra juli 2025 - de konservative og Enhedslisten stemte imod
Venstre er meget tilfredse med, at sagen om kunstgræs går tilbage til fagudvalg for at gøre beslutningsgrundlaget bedre
Den tidligere formand for AFK(Allerød Fodbold Klub), Flemming Bærentzen, henstiller kraftigt til, at byrådet fravælger kork til boldbaner