Allerødvirksomheden Niras har fået stor ordre til SAVE-registrering af 41.000 bygninger i Aarhus Kommune frem til 2025.
Allerødvirksomheden Niras har fået stor ordre til SAVE-registrering af 41.000 bygninger i Aarhus Kommune frem til 2025.
I løbet af de næste tre år foretager Aarhus Kommune SAVE-registreringer af ca. 41.000 bygninger i byen. Til dette anvender de NIRAS’ dataindsamlingsværktøj ved navn Kollecto til at registrere SAVE-vurderingerne, billeder og lokation i felten.
Til og med 2025 registrerer, kortlægger og vurderer Aarhus Kommune bevaringsværdien af bygninger opført før 1970 ved brug af den anerkendte SAVE-metode (Survey of Architectural Values in the Environment). Metoden er et tiltag fra Kulturstyrelsen, hvor bygninger vurderes ud fra kriterierne arkitektur, kulturhistorie, miljø og originalitet. Disse parametre vurderes på en skala fra 1 til 9, hvor 1 er den højeste værdi, og sammenfattes herefter til en samlet bevaringsværdi for bygningen. Aarhus Kommune står selv for den faglige og praktiske udførsel af vurderingsarbejdet.
– Kommunen er gået i gang med både nyvurderinger og genvurderinger af ældre bygninger. Til dette formål har de brug for et softwareprodukt, der kan håndtere alt data til SAVE-registreringerne, da der er klare rammer for, hvilke data de skal indtaste, og hvilken rækkefølge dataene skal placeres i, siger Line Beierholm, der er konsulent i NIRAS.
Kollecto skaber overblik
Der er til opgaven udarbejdet en fast datamodel og en formular i Kollecto til deres registreringer. Arbejdet har omfattet udvikling af et registreringsskema, så kommunen får relevante informationer med i felten, bl.a. BBR-data, og samtidig indtaster de korrekte informationer, når de vurderer en bygning. Ligedes er der udviklet en metode til at trække data ud af Kollecto, så det efterfølgende kan uploades til Slots- og Kulturstyrelsens visningsside FBB.
– Når Aarhus Kommune registrerer bygninger, bruger de Kollecto på en mobil enhed, hvor de udfylder formularen, registrerer bygningens position og tager billeder af bygningen, som bliver tilknyttet registreringen. Derefter overføres de indsamlede data til en administratorhjemmeside tilknyttet Kollecto, hvorefter det er muligt at redigere data, når registreringerne kvalitetssikres. Derudover er det muligt at eksportere data til en PDF-rapport eller Excel samt at se det på et GIS-kort, udtaler Line Beierholm.
Kollecto og NIRAS’ webGIS-system Kortinfo er, som noget nyt, integreret med hinanden: Når Aarhus Kommune indtaster data i Kollectoformularen, er det efterfølgende muligt at se registreringerne og deres tilknyttede billeder på kortet i Kortinfo. Dette er en nem og overskuelig måde at følge fremgangen med de mange registreringer.
Godt samarbejde med Aarhus Kommune
Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og NIRAS’ medarbejdere har givet gode resultater med udviklingen af hele datamodellen, der bliver brugt til det store registreringsarbejde.
– I Aarhus Kommune ønsker vi at passe på vores fælles historie og kulturarv. Det er et omfattende arbejde at vurdere 41.000 bygninger. Derfor er vi glade for at have et værktøj til rådighed, der både fungerer i marken og hjemme bag computeren, så vores vurderingsarbejde kan være så effektivt som muligt – til gavn for både projektet og borgerne, siger Cecilie Julie Nielsen, projektleder Aarhus Kommune.
Aarhus Kommune har ansat to medarbejdere med stort kendskab til bygningskultur og kulturarv til at vurdere og registrere de knap 41.000 bygninger. Kommunen begyndte officielt registreringsarbejdet i efteråret 2022, og det vil vare til og med 2025.
Kilde: Niras, nyhedsbrev december
bygningsbevaring | niras | saveLæs også....
Inden årets budgetforhandlinger gik igang, oplevede Enhedslistens byrådsmedlem, Emil Ulrik Andersen, at han nærmest blev smidt ud, skriver han.
Allerød-borger Tina Ryberg opponerer imod, at hun skal påduttes bestemte politiske holdninger, blot fordi hun er gift med en konservativ lokalforenings-formand
Hvad kan skabe mere liv og fællessskab i Lynge-Uggeløse? Borgermøde 16. september 19-20.30
Ditte Ørum er pr. 1. juli 2024 blevet optaget som partner i EDC Poul Erik Bech Allerød, Lynge og Birkerød.
Kommunerne kan frigøre 3,8-5,2 mia. kr. på folkeskolen, hvis alle kommuner kommer på niveau med produktiviteten i de bedste sammenlignelige kommuner.
Folkeskolen skal afdigitaliseres, mener Enhedslistens medlem af byrådet, Emil Ulrik Andersen, der vil stoppe brugen af chromebooks i Allerøds klasselokaler
En ny strategi for bevaring af kulturarv skal være klar i starten af 2025
Nye opdaterede handleplaner for beskyttelse af særlige EU natur i Allerød er nu på plads. I Allerød Kommune ligger helt eller delvist tre af de i alt 257 Natura 2000-områder, […]
Allerød Kommune etablerer 22 midlertidige parkeringspladser i bymidten for en 3-årig periode.
De seneste år har der været stigende antal personer i Nordsjælland, der er blevet bidt af flåter - også risiko i Allerød
Kun et enkelt konkret byggeprojekt på M.D Madsens Vej 10-12 er under svag mistanke om jordsvindel, konkluderer stor undersøgelse. Politiet orienteret.