20. december 2022  |   Vores By  |   Job/erhverv  |   Vores By

Niras har udviklet unikt værktøj til bygningsregistrering

Allerødvirksomheden Niras har fået stor ordre til SAVE-registrering af 41.000 bygninger i Aarhus Kommune frem til 2025.

Vores By
20. december 2022  |   af Kim Sejr

Allerødvirksomheden Niras har fået stor ordre til SAVE-registrering af 41.000 bygninger i Aarhus Kommune frem til 2025.

I løbet af de næste tre år foretager Aarhus Kommune SAVE-registreringer af ca. 41.000 bygninger i byen. Til dette anvender de NIRAS’ dataindsamlingsværktøj ved navn Kollecto til at registrere SAVE-vurderingerne, billeder og lokation i felten.

Til og med 2025 registrerer, kortlægger og vurderer Aarhus Kommune bevaringsværdien af bygninger opført før 1970 ved brug af den anerkendte SAVE-metode (Survey of Architectural Values in the Environment). Metoden er et tiltag fra Kulturstyrelsen, hvor bygninger vurderes ud fra kriterierne arkitektur, kulturhistorie, miljø og originalitet. Disse parametre vurderes på en skala fra 1 til 9, hvor 1 er den højeste værdi, og sammenfattes herefter til en samlet bevaringsværdi for bygningen. Aarhus Kommune står selv for den faglige og praktiske udførsel af vurderingsarbejdet.

– Kommunen er gået i gang med både nyvurderinger og genvurderinger af ældre bygninger. Til dette formål har de brug for et softwareprodukt, der kan håndtere alt data til SAVE-registreringerne, da der er klare rammer for, hvilke data de skal indtaste, og hvilken rækkefølge dataene skal placeres i, siger Line Beierholm, der er konsulent i NIRAS.

Kollecto skaber overblik

Der er til opgaven udarbejdet en fast datamodel og en formular i Kollecto til deres registreringer. Arbejdet har omfattet udvikling af et registreringsskema, så kommunen får relevante informationer med i felten, bl.a. BBR-data, og samtidig indtaster de korrekte informationer, når de vurderer en bygning. Ligedes er der udviklet en metode til at trække data ud af Kollecto, så det efterfølgende kan uploades til Slots- og Kulturstyrelsens visningsside FBB.

– Når Aarhus Kommune registrerer bygninger, bruger de Kollecto på en mobil enhed, hvor de udfylder formularen, registrerer bygningens position og tager billeder af bygningen, som bliver tilknyttet registreringen. Derefter overføres de indsamlede data til en administratorhjemmeside tilknyttet Kollecto, hvorefter det er muligt at redigere data, når registreringerne kvalitetssikres. Derudover er det muligt at eksportere data til en PDF-rapport eller Excel samt at se det på et GIS-kort, udtaler Line Beierholm.

Kollecto og NIRAS’ webGIS-system Kortinfo er, som noget nyt, integreret med hinanden: Når Aarhus Kommune indtaster data i Kollectoformularen, er det efterfølgende muligt at se registreringerne og deres tilknyttede billeder på kortet i Kortinfo. Dette er en nem og overskuelig måde at følge fremgangen med de mange registreringer.

Godt samarbejde med Aarhus Kommune

Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og NIRAS’ medarbejdere har givet gode resultater med udviklingen af hele datamodellen, der bliver brugt til det store registreringsarbejde.

– I Aarhus Kommune ønsker vi at passe på vores fælles historie og kulturarv. Det er et omfattende arbejde at vurdere 41.000 bygninger. Derfor er vi glade for at have et værktøj til rådighed, der både fungerer i marken og hjemme bag computeren, så vores vurderingsarbejde kan være så effektivt som muligt – til gavn for både projektet og borgerne, siger Cecilie Julie Nielsen, projektleder Aarhus Kommune.

Aarhus Kommune har ansat to medarbejdere med stort kendskab til bygningskultur og kulturarv til at vurdere og registrere de knap 41.000 bygninger. Kommunen begyndte officielt registreringsarbejdet i efteråret 2022, og det vil vare til og med 2025.

Kilde: Niras, nyhedsbrev december

bygningsbevaring | niras | save
Del på

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev - klik her
Læs også....
Er Allerød ligeglad med deres veteraner?
Allerød kommunes veteranstrategi har været ikke-eksisterende siden 2021, lyder kritikken fra Tina Ryberg.

Byfest gav overskud på 160.000 kr.
Lions Allerød og Vennerne – støtteforeningen til LUI, har hver modtaget 45.000 kr. i støtte fra Lynge Byfest

Klimatilpasning vil koste grundejere mindst 60.000 kr.
Byrådet har besluttet, at grundejere skal adskille spildevand og regnvand på egen grund over en årrække - informationsmøde 28. oktober.

Separatkloakering – blev du også overrasket?
Der har manglet klarhed og åbenhed forud for vedtagelsen om separatkloakering, mener ReneNicklas Wendt, byrådskandidat for de konservative

Sunde rammer for skærmbrug blandt børn og unge
Mere restriktiv skærmpolitik efterlyses af byrådsmedlem Signe Schløer(SF) og Tune Revsgaard, bestyrelsesmedlem, SF Allerød

LIDL åbner 24. oktober
Torsdag d. 24. oktober kl. 8 åbner en ny Lidl-butik på Allerød Stationsvej 3 - Allerøds første tobaks- og nikotinfri dagligvarebutik.

Gaver til fodboldglade børn – og ekstraudgifter til livsglade skatteborgere
Nogle boligejere i Allerød skal betale op til 200.000 kr. ud af egen lomme til separatkloakering, mens en enkelt idrætsforening modtager 12-15 mio. kr. til kunstgræsbaner - hænger det sammen, spørger René Nicklas Wendt, byrådskandidat for de konservative

Nyt friplejehjem klart til 2027
Et nyt friplejehjem er på vej i Allerød, efter at PensionDanmark har indgået en udviklingsaftale med Allerød Kommune

Byrådsflertal lukker Centerhallen
Byrådet besluttede tirsdag aften at lukke Centerhallen fra juli 2025 - de konservative og Enhedslisten stemte imod

Sag om kunstgræs går tilbage i udvalg
Venstre er meget tilfredse med, at sagen om kunstgræs går tilbage til fagudvalg for at gøre beslutningsgrundlaget bedre

AFK-veteran i appel til byrådet om boldbaner
Den tidligere formand for AFK(Allerød Fodbold Klub), Flemming Bærentzen, henstiller kraftigt til, at byrådet fravælger kork til boldbaner


Annonce