Under et skybrud kan der komme så meget regnvand på én gang, at afløbssystemet ikke kan følge med, og dermed risikerer regnvand blandet med spildevand at blive presset op på veje og i kældre.
Under et skybrud kan der komme så meget regnvand på én gang, at afløbssystemet ikke kan følge med, og dermed risikerer regnvand blandet med spildevand at blive presset op på veje og i kældre. Derfor er det en god idé at give sit hus et servicetjek, lyder det fra Novafos, der har ansvaret for, at den offentlige del af kloaksystemet er i orden.
Hvis vandet kommer
Som grundejer har man selv ansvaret for at sikre sit hus mod oversvømmelse. Hvis uheldet er ude, og der er kommet vand i kælderen, skal man derfor kontakte sit forsikringsselskab.
Forsikringsselskabet afgør, om man kan få erstatning, f.eks. om der er mulighed for at få rengjort kælderen og erstattet ting, der har taget skade.
Før vandet kommer
Men det behøver ikke gå så galt, for der er faktisk flere ting, man kan gøre for at beskytte sit hus og sin grund mod oversvømmelse:
Rens tagrender og tjek nedløbsrør – vandet skal kunne løbe væk fra dit hus.
Hold døre og vinduer lukket, og afblænd lyskasser og ventilationshuller, hvor regnen kan trænge ind.
Tænk over hvad du opbevarer i kælderen og undgå at placere det på gulvet.
Her er flere tips til, hvordan man forbereder sig på skybrud.
– Husk altid at undgå kontakt med regnvand i kælderen og på vejen, da det kan være blandet med spildevand, som kan gøre dig alvorligt syg, lyder det fra Novafos, der også opfordrer til at give besked om oversvømmelser.
Sammen med kommunerne arbejder selskabet for at sikre, at spildevand og regnvand kan afledes effektivt uden at volde skade.
– Hvis du har haft oversvømmelse i dit hus eller din have, vil vi gerne vide besked. Dine observationer giver os nemlig vigtig viden om afløbssystemet, som vi bruger, når vi klimatilpasser byerne og planlægger afløbssystemets fremtidige kapacitet, siger Jane B. Madsen, spildevandschef i Novafos.
Du kan give Novafos besked om en oversvømmelse her: indberet oversvømmelse
Fakta om skybrud
1. maj til 30. september er den periode på året, hvor der er størst risiko for skybrud.
Et skybrud er defineret ved, at der falder minimum 15 mm. regn inden for 30 minutter.
I 2021 registrerede Novafos tre skybrud i sit forsyningsområde, som dækker kommunerne Allerød, Ballerup, Egedal, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Hørsholm og Rudersdal.
novafos | oversvømmelse | skybrudLæs også....
Allerød Kommune etablerer 22 midlertidige parkeringspladser i bymidten for en 3-årig periode.
Alle foreninger og borgere kan søge midler til nye og spændende fritidsfaciliteter.
Dialogmøde 10. april om løsninger på varmeforsyningen i Allerød Kommune
Borgere i Allerød kan via app`en "Allerød Borgertip" rapportere om huller i vejene som følge af sne og frost.
I løbet af januar 2024 udleverer Allerød Kommune røde miljøbokse til farligt affald.
Affaldsgebyret til enfamilie-boliger i Allerød stiger med 2.365 i 2024 til ialt 7.653 pr. bolig - gebyrer til institutioner stiger samlet med 3,2 mio. kr.
Borgerne i Allerød kan se frem til stigninger i taksten på affaldshåndtering i såvel 2024 som 2025.
Miki Dam Larsen (S), byrådsmedlem og formand for Miljø-, Erhvervs- og Byudvalget, bebuder en mere skarp tidsregistrering, når det gælder behandling af byggesager
Ifølge opgørelse fra Dansk Industri er Allerød Kommune suverænt dyr med sin byggesagsbehandling – og den klart langsommeligste. Det koster omkring tusind kroner i timen at få sagsbehandlet en byggetilladelse […]
Borgerrådgiveren Mads Juel Thorup har for tiden fokus på at komme ud at møde foreninger og borgernetværk, hvis der er interesse for det.
Byrådet har tilsluttet sig et forslag fra byrådsmedlem Theodore Gbouable (S) om et mere festligt og moderne vielsesritual.