Olena Polunina er tidligere Charge d´affaires på den ukrainske ambassade i Danmark og møder op til Grundlovsmøde 5. juni i Allerød med et simpelt budskab: Tag ikke demokratiet for givet – kæmp for det!
Olena Polunina er tidligere Charge d´affaires på den ukrainske ambassade i Danmark og møder op til Grundlovsmøde 5. juni i Allerød med et simpelt budskab: Tag ikke demokratiet for givet – kæmp for det!
Det var et overvældende chok, da russiske militære styrker 24. februar sidste år angreb Ukraine og forsøgte at indtage hovedstaden Kyiv. Den ukrainske diplomat Olena Polunina opholdt sig i en forstad lidt uden for hovedstaden, da krigshandlingerne og bombningerne tog fat.
– Det var meget voldsomt, og det viste sig, at vi befandt os ganske tæt på frontlinjen med så mange eksplosioner, at vi var tvunget til at opholde os under jorden i beskyttelsesrum i 12 dage, fortæller Olena Polunina, der søgte ly for bombningerne med sin dengang 11-årige søn. Sønnens sikkerhed var første prioritet.
– Af hensyn til min søn flygtede vi fra krigshandlingerne, fortæller Olenea om en strabadserende flugt, der tog ti dage med usikkerhed og indlogering hos fremmede, inden de krydsede grænsen til Moldova, Rumænien og herefter Ungarn.
Målet var Danmark, som Olena kendte fra sin tid som Charge d´affairs, en højt rangerende diplomatisk post på den ukrainske ambassade i Danmark, 2005-2006.
– Jeg kendte jo Danmark fra tidligere og vidste, at det var et sikkert og rart land, og desuden havde jeg stadig et netværk her. Da vi stod ved den danske grænse efter at have sejlet fra Rostock kunne jeg næsten ikke fatte det – det var en fantastisk følelse, fortæller Olena.
Hun og sønnen blev herefter indkvarteret som flygtninge, og den dag i dag opholder de sig i et flygtningecenter i Charlottenlund. Sønnen går i skole i Gentofte.
Kæmp for demokratiet
Når Olena Polunina 5. juni deltager i De Konservatives Grundlovsmøde i Allerød, er det derfor som både flygtning og diplomat – og hun har et meget klart budskab til de danske tilhørere: Kæmp for demokratiet.
– Mit allervigtigste budskab er, at demokratiet ikke er givet, og at man skal være parat til at kæmpe for det. Ukraine har selv oplevet at måtte kæmpe for demokratiet. Først med den Orange Revolution i 2004, som forløb fredeligt, og herefter med Majdan-revolutionen i 2014 som var ret voldelig. Det er og bliver et ønske i den ukrainske befolkning at tilhøre Europa, vi vil vil aldrig nogensinde være en del af Rusland, siger Olena Polunina og fortsætter:
– Vi ønsker at være en del af EU, og vi ønsker at være en del af NATO. Det er også i den retning, det er gået gennem en lang række år med en meget lang række forhandlinger. For mange ukrainere har det blot været skuffende, at det ikke har ført til mere i forhold til, hvad de er blevet stillet i udsigt, siger Olena Polunina.
Olena Polunina er godt klar over, at det i bedste fald vil tage nogle år at kunne indfri alle kriterier for at blive optaget i EU, men udtrykker at det vil være gavnligt med meget tydelige signaler fra EU.
– Der er sektorer i Ukraine, der ikke i øjeblikket vil kunne leve op til optagelseskriterierne i EU, men der er en meget stærk vilje til stede for, at det skal lykkes. Sådan så det også ud for Bulgarien og Rumænien i sin tid, og alligevel lykkedes det dem at komme ind i det europæiske fællesskab. En ting er i hvert fald sikkert: Ingen vil Rusland, siger Olena Polunina.
Ekspert i international lov
Olena Polunina er jurist og har tillige en master i Internationale Relationer, hvilket har ført hende ind i en karriere som diplomat i det ukrainske udenrigsministerium gennem 25 år. Hun har i en årrække arbejdet i det ukrainske udenrigsministeriums afdeling for Skandinavien og haft diplomatiske poster på de ukrainske ambassader i bl.a. Holland, Sverige og Danmark.
Grundlovsmøde 5. juni, kl. 14-16 ved Vestre Hus. Arrangør: Konservative i Allerød.
Læs også: Hyld demokratiet
grundlovsmøde | olena polunina | ukraineLæs også....
Udstilling viser Kai Glads stemningsfulde vinterakvareller med fernisering fredag den 15. nov. kl. 19 i sal 1 på Kirkehavegaard
Allerød Kunstforenings kommende udstilling er AFTRYK, som 20 kunstnere fra kunstnergruppen K2 udstiller på Kirkehavegård
Kunstforeningen Farvegladerne inviterer til fernisering af efterårets udstilling på Kirkehavegård i Allerød lørdag den 21. september.
Ikebana Pop Up Udstilling på Kirkehavegaard: Møde mellem Japansk og Dansk Kultur.
Det uformelle flagdagsarrangement for veteraner finder sted 5. september på KFUM Soldaterhjem i Høvelte
Fredag 23. august byder Lynge Byfest på legendariske Moonjam, der i år kan fejre 40 års jubilæum som liveband
Christian Frigaard åbner Lynge Byfest 2024 fredag den 23 august kl 16.15
Kæmpe 80er og 90erfest med bandet Hvide Løgne på Lynge byfest fredag d 23/8 kl. 21.00
Venstre og de konservative holder vanen tro grundslovsmøder i Allerød 5. juni
Onsdag den 1. maj kl. 12-12.15 tester Rigspolitiet og Beredskabsstyrelsen det landsdækkende sirenevarslingssystem.